Pekelný dech Přerova (Síra)
Základní informace
Název: Pekelný dech Přerova (Síra)
Autoři: Magdaléna Techetováa, Veronika Mrázováb, Mária Havlíkovác
Škola resp. pracoviště autorů
a Univerzita Palackého v Olomouci, Přírodovědecká fakulta, Olomouc, Chemie pro víceoborové studium – Fyzika, 2. ročník, magdalena.t@centrum.cz
b Univerzita Palackého v Olomouci, Přírodovědecká fakulta, Katedra analytické chemie, 17. listopadu 12, 771 46 Olomouc, mrazova.veronika@seznam.cz
c Gymnázium Jana Blahoslava a Střední pedagogická škola, Přerov, havlikova@gjb-spgs.cz
Klíčová slova: | síra, Přerov, Precheza, aktivizace, motivace, projekt, samostatnost | ||||||||||||||
Doporučený ročník: |
1. a 2. ročník |
||||||||||||||
Typ školy: | SŠ | ||||||||||||||
Typ projektu: |
|
||||||||||||||
Tematické oblasti: | Člověk a příroda – Chemie, Biologie, Informatika a ICT; Průřezová témata: Environmentální výchova | ||||||||||||||
Základní účel: |
Přerov je město se zhoršenou kvalitou ovzduší, kterou každý žák přerovského gymnázia pociťuje na "vlastní kůži". Důvodem jsou zvýšené koncentrace polétavého prachu. Nepříznivý stav ovzduší v Přerově způsobuje hned několik faktorů. Kromě znečištění z tradičních průmyslových zdrojů se výrazně negativně projevuje doprava. Částečně se na dlouhodobé špatné kvalitě ovzduší podílí místní chemička Precheza - která je rovněž pro žáky nepřehlédnutelným artefaktem každodenního života ve městě. Výrobní program Prechezy je orientovaný na výrobu anorganických pigmentů - především titanové běloby. Základní surovinou pro její výrobu je kyselina sírová - které se v Precheze vyrobí více než 140 000 tun ročně (na 45 000 tun titanové běloby). Smyslem projektu je, aby se studenti seznámili s kyselinou sírovou jako významnou chemickou surovinou a dali si do spojitosti její výrobu s blízkou chemičkou. Téma projektu je však rozšířeno na související oblast chemického prvku síry, jejích vlastností, sloučenin a významu jejích sloučenin pro životní prostředí. Projekt zahrnuje i praktickou část zahrnující experimenty k tématu síra.
|